Coaching ved mobning – hvis du er udsat for mobning

Hvis du oplever mobning eller et betændt psykisk arbejdsmiljø, kan det langsomt tappe dig for dit overskud og dine ressourcer til at tage vare på dig selv og evt. søge videre.

Når du er udsat for mobning eller negative handlinger i arbejdslivet, så vil typisk ikke være din første tanke at det faktisk er det der foregår. I starten vil du sikkert forsøge at bortforklare og bebrejde dig selv at du har det skidt. Vi forventer ikke, at vi vil møde negative handlinger på jobbet, hvor chefer eller kolleger pludselig opfører sig ekskluderende eller tilbageholder oplysninger der gør det svært for dig at udføre dit job.

Mobning er en stor kilde til stress.

Når vi er udsat for mobning eller en vedvarende negativ behandling, vil vi risikere langsomt at ændre adfærd, eksempelvis blive mere indadvendte, aggressive eller mere sårbare. Hjernen er organiseret med det primære formål at sørge for vores overlevelse, og ved en oplevet trussel som mobning (udstødelse fra et fællesskab), reagerer hjernen med stress og øget alarmberedskab. Herved ved den udsatte ofte selv komme ind i en negativ spiral, hvor selv små signaler i dagligdagen vil blive opfattet mere negativt. Mobning kan ofte beskrives som en negativ spiral, hvor der ligesom ved konfliktoptrapning sker et væsentligt fald i gensidig empati, og hvor den udsatte ved sin tilbagetrækning og stressede opførsel kan ende med at være mere udsat for negative handlinger.

Vi ved i dag, at stressreaktioner væsentligt nedsætter vores kognitive evner og evnen til samarbejde, innovation og kreativitet. Så det er ikke underligt, at mennesker, der oplever sig udsat for mobning også leverer dårligere resultater på deres job. Mobning har store negative konsekvenser for den ramte, kolleger, virksomheden og samfundet

Tag dine signaler alvorligt, hvis du oplever dig udsat for mobning, så er det værd at tage alvorligt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.